fredag 10. januar 2014

Søtpotetmos, til de minste


Søtpotetmos er fint som "introduksjonsmat" for de som som skal smake sitt første måltid.
Jeg vil anbefale å begynne med avokado og bananmos, men ønsker du å begynne med noe som minner mer om middag, er dette perfekt.
Det er søtt og smaker mildt, noe barn som er vant med kun melk, liker.

I første omgang trenger du kun søtpotet og vann.
Du kan også ha i morsmelk/morsmelkerstaning.
Men du kan ikke koke det i dette, du må ha det i når du moser det.
Er barnet større og trenger litt er smak, kan du koke i hjemmelaget kraft

Hvor mye er opp til deg selvfølgelig, etter hvor mye du vil lage.
Søtpotetmos kan fryses i porsjoner.
En porsjon kan variere etter barnets alder, hvor du i begynnelsen kun gi en ts for å øke til 2 ts.
Når barnet er 8 mndr vil det mest sannsynlig spise fra 80-150gram per måltid.
Alt ettersom det får melk i tillegg.

Slik gjær du:

Skrell ønsket mengde søtpotet.
Det holder som regel med en veldig stor, eller 3-4 små. De variere så veldug i størrelse.
Er det barnets første, eller blandt  de første måltider, anbefaler jeg å koke i vann.
Vannet skal dekke søtpotene halvveis.
Kok til møre, ca 30min.
avkjøl.
Fisk potetene opp av vannet, men ta vare på vannet, du sper med dette om du ikke bruker melk.
Bruk en stavmikser, det blir ikke like seigt som vanlig potet.
Miks til ønsket konsistens, tilsett melk morsmelk/erstatning om du ønsker det.

For de større barna som trenger litt mer smak, gjerne neste skritt, så ville jeg kokt i hjemmelaget kraft, og spedd med dette.

2 kommentarer: